Problema colicilor – explicatii, sfaturi si recomandari

Colicii la bebelusi reprezinta manifestarea durerilor de burta a bebelusului. Acestea duc la crize de plans repetate si regulate. Apar cel putin 3 ore pe zi, 3 zile pe saptamana, mai mult de o saptamana.

Colicii la bebelusi apar la copii mici, de la cateva saptamani la trei sau patru luni. Se estimeaza ca aproximativ 25 pana la 40% dintre copiii cu varsta sub 4 luni vor avea colici, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti cu biberonul. Caracterizate de plans intens si repetat, mai mult dupa masa si mai usor seara, aceste „crize” incep intre a doua si a sasea saptamana dupa nastere. Bebelusul tau pare de greu de calmat, isi pliaza picioarele pe stomac, se intinde adesea, se calmeaza doua minute in brate si incepe o noua serie de plans. Desigur, remediile medicale pot sa ii mai diminueze din aceasa durere, dar pentru o perioada limitata de timp. In plus, in timpul acestei perioade este nelinistit cand doarme, iar stomacul poate fi umflat.

In timpul acestei perioade de colici, bebelusul devine rosu la fata, usor crispata. Colicile sunt uneori insotite de gazed, dar, chiar daca aceste atacuri sunt extrem de dureroase pentru parintii sai, colicile bebelusilor nu sunt grave. Copilul tau este bine, el are inca un apetit bun si continua sa castige in greutate in mod regulat, asa ca, aceasta problema este una pe care trebuie sa o tratati ca fiind parte din cresterea sa.

Originea acestor colici,  care dispar de la sine in jurul varstei de 4 luni, ramane prea putin dezbatuta. De multe ori este definita ca o intoleranta la lactoza, insa, uneori poate fi originea fermentatiei colonului, pentru ca intestinul gazduieste miliarde de microbi, care faciliteaza digestia, flatulenta si, prin urmare, colicii. Hranirea mamei care alapteaza este uneori pusa la indoiala, iar onstipatia poate sa creeze probleme si sa duca la plans.

In absenta explicatiilor organice, luam in considerare chiar ipoteza presiunii psihicului. Anxietatea parinteasca este astfel o posibila cauza a colicilor, datorita faptului ca sistemul sau digestiv nu este inca pe deplin format! Cu toate acestea, este imposibil sa credem intr-o explicatie de natura psihologica atunci cand copilul se trezeste noaptea tipand sau daca incepe sa tipe, cand era perfect calm cu minutul anterior.

Astfel, problema colicilor la bebelusi este una care trebuie tratata cat de normal se poate, pentru ca vorbim despre o perioada inevitabila din viata unui copil si, implicit, a unui parinte. In situatia in care sesizati nereguli mai mari, indicat ar fi sa mergeti la medicul pediatru, pentru a afla mai multe informatii, dar si pentru a gasi un remediu in acest sens. Cu siguranta veti primi indrumarile de care aveti nevoie, iar perioada respectiva nu va mai fi un calvar.

Leave a Comment