Români vs. coronavirus: Nu se mai sărută femei sau icoane la biserică

Autoritățile române încearcă să împiedice răspândirea coronavirusului în toată țara, după ce primul caz local de infecție cu Covid-19 a fost raportat pe 26 martie, și toată lumea încearcă să dea o mână de ajutor în ceea ce privește împiedicarea răspândirii virusului. Acest lucru a dus la unele recomandări destul de specifice, unele dintre ele putând chiar face oamenii să zâmbească.

Ministerul Sănătății a emis o listă de zece reguli pe care oamenii ar trebui să le respecte pentru a evita contaminarea sau transmiterea virusului către alții. Regulile includ spălarea mâinilor cât mai des posibil, evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii, nu atinge nasul și gura fără a igieniza mâinile mai întâi, acoperirea nasului și a gurii când tușești și nu lua medicamente antivirale sau antibiotice. fără prescripție medicală de la medic.

Ministerul Sănătății sfătuiește, de asemenea, oamenii să curățeze suprafețele cu dezinfectanți care conțin clor sau alcool și să utilizeze măști chirurgicale numai dacă se simt rău sau în jurul persoanelor bolnave.

Persoanele care suferă de febră sau tuse după ce călătoresc în țările în care există un focar de coronavirus ar trebui să sune la numărul de urgență 112 în loc să meargă singuri la spital, la medicul de familie sau la clinica medicală.

Regula bonus: Evitați sărutările

Pe lângă această listă, un oficial din Ministerul Sănătății le-a recomandat și oamenilor să evite „sărutările”, mai ales având în vedere că românii că în luna martie femeile primesc mai multă atenție.

„Ar trebui să dăm femeilor flori fără să le sărutăm”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă, potrivit ZiaruldeBucuresti.ro.

Șefii Bisericii Ortodoxe din România au emis, de asemenea, mai multe recomandări ale credincioșilor, cerându-le să respecte cu strictețe regulile anunțate de Ministerul Sănătății.

“E bine să nu mergi la biserică dacă te simți rău.”, spun reprezentantii bisericii.

În același context, Biserica a sfătuit persoanele care simt că au gripa sau orice simptom de infecție cu coronavirus să evite locurile aglomerate, inclusiv bisericile, pentru a nu-i expune pe alții la virus. „Între timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și Trinitas TV”, a spus Biserica.

Mai mult, persoanele care se tem de apariția gripei sau coronavirusului pot evita sărutarea icoanelor din biserică și pot cere să obțină Sfânta Împărtășanie cu o lingură pe care o aduc de acasă. 

Persoanelor care sunt deja bolnave li se recomandă să sărute icoanele pe care le au acasă și să bea apa sfântă pe care au luat-o de la biserică în Ziua Bobotezei, potrivit anunțului Bisericii.

În știrile conexe, un preot din Iași a anunțat că va primi cereri pe Facebook de la persoane infectate cu coronavirus (și probabil persoane care nu vor să se infecteze) să se roage pentru ei.

„A avea grijă” de vecinii și rudele bolnave.

Panica coronavirusului duce și la gesturi urâte. De exemplu, două persoane din sectorul 6 au sunat la numărul de urgență 112 pentru a informa că vecinii lor tocmai s-au întors din Italia, cu febră și nu au raportat acest lucru la graniță. Alertele s-au dovedit a fi false.

În Satu Mare, un bărbat care s-a întors din Italia și era suspectat de infecție cu coronavirus nu a fost lăsat să se întoarcă acasă de rudele sale, chiar dacă testele au arătat că nu are virusul.

Un alt incident mediatizat a avut loc la metroul din București, unde un tânăr asiatic a fost agresat de fanii ultras ai unui club de fotbal local și scos din tren.

Leave a Comment